Janet ten Have driver tillsammans med maken Sander Dijkstra en familjegård med 150 årskor. Sedan de tog över gården för 16 år sedan har de haft fokus på att göra det dagliga arbetet enklare med rutiner och logistik. För ungefär 7 år sedan började de fokusera specifikt på djurhälsan, vilket har resulterat med mer mjölk i tanken.” En dålig start kan bli en dålig ko och vi vill ge dem en så bra start som möjligt” säger Janet, som ansvarar för kalvarna.  ”Vi driver gården med fokus på friska djur. På det sättet får vi färre akuta störningar, det tar otroligt mycket tid med sjuka kor och kalvar. Dessutom blir det roligare att arbeta om man kan minimera sjukdom” berättar Janet.

För Janet är det viktigt att det finns utrymme för ett aktivt privatliv och en förutsättning för det är rutiner. “Ordning och reda på gården. Vi har fasta morgon- och kvällsrutiner och däremellan kan vi fylla vardagen med omväxlande arbetsuppgifter. Vi har skapat en god balans på gården vilket gör att vi oftast kan lita på att verksamheten rullar på och har tid för familjen och annat också.”


Janet tycker det är roligt med ny utveckling och det var därför de beslutade att införa Agricams Kalvkoll. ”Vi vill få ännu bättre kontroll på processen från kalv till ko och öka effektiviteten, förmodligen blir man bättre på att göra rätt från det att kalven föds och framåt om det noteras i en app. Jag vill veta vad som gått fel om en kalv inte växer upp till en fin kviga.”

Gårdens fokus är att med små åtgärder försäkra att balansen upprätthålls, men de tittar även på biogas och solceller. På detta sätt vill de försäkra sig om gårdens framtid och de eftersträvar hållbarhet i alla led för klimatet, djuren och personalen.

Om gården

Ägare: Sander Dijkstra och Janet ten Have
Verksamhet: Mjölkproduktion
Kor: 150 årskor

Janets tips för ökad djurhälsa hos kalvarna

Bra kvalitet på foder, både på mjölk och grovfoder
Fasta rutiner och om möjligt samma person(er) med gott djuröga som tar hand om kalvarna
Rena ensamboxar upp till minst tre veckor 
Lagom gruppstorlek, max 8 tycker Janet är lagom

 

You may also like

Kalvar - svårt, besvärligt & tidskrävande men alldeles underbart
Kalvar - svårt, besvärligt & tidskrävande men alldeles underbart
1 september, 2022

    Sanna Soleskog: Agronom, arbetar med rådgivning till veterinärer och rådgivare inom kor och kalvhälsa på Boehringer-...

Nya uppdateringen av KetosKoll: "Ett stort lyft"
Nya uppdateringen av KetosKoll: "Ett stort lyft"
25 oktober, 2021

  KetosKoll är nu uppdaterad med en ny funktion som ger ännu bättre struktur och överblick. ”Ett stort lyft”, konstatera...

Uppskattad demodag i Köping
Uppskattad demodag i Köping
23 september, 2021

Bacticam och KetosKoll stod i fokus när det arrangerades en demodag för flera mjölkgårdar på Arvidssons lantbruk i Köpin...