Agricams VD Ellinor Eineren har under förra veckan varit på besök i Bretagne, Frankrike för Agricams räkning. Under resan har hon fått upp ögonen för skillnader och likheter mellan den franska och svenska mjölksektorn, AgTech-utvecklingen och start-up scenen. Nu är hon tillbaka med massa härligheter att berätta om – läs vidare för att få en inblick i lantbruksbranschen i Bretagne.
Agricam fick en inbjudan till att besöka Bretagne av Business France för att prata med andra som jobbar med samma viktiga ämne som oss – Ett hållbart lantbruk för framtiden. Under tre dagar har Ellinor haft ett fullspäckat schema och varit på flertalet spännande möten.
Ur regionen Bretagne med sina 13 500 mjölkgårdar, en medelbesättning på 70 kor och över 4 000 veterinärer verksamma i regionen, har det vuxit fram en Science Park, Zoopole, dedikerad till djurhälsa, AgTech och FoodTech. I parken stöttas både regionala start-ups och utländska företag. Här kommer företag från små co-working spaces på 10-30 kvm till nybyggda och specialdesignade lokaler på 200-400 kvm i parken. Parken imponerar och inspirerar främst genom att hjälpa företagen att växa genom samarbeten och attraherar arbetskraft från bland annat Universitetet i Rennes.
En lunch ska i regel ta 2 timmar, bestå av 2 eller 3 rätter som avnjuts i lugn och ro.
I parken finns försökgårdar (mjölk, gris och kyckling) och den fantastiska lunchrestaurangen Les Bretons som endast serverar mat gjord på lokala råvaror. Fransmännen är stolta över sina franska livsmedel och matkulturen är aningen annorlunda än i Sverige. En lunch ska i regel ta 2 timmar, bestå av 2 eller 3 rätter som avnjuts i lugn och ro samtidigt som affärer diskuteras och världsnyheter och politik debatteras. Kanske har vi i Sverige lite att lära av fransmännen!
En nedåtgående trend i andelen veterinärer som väljer att jobba med lantbruksdjur.
Bretagnes veterinärstationerna är många och de ligger ofta i nära anknytning till flera mjölkgårdar, något som vi på flera delar saknar i Sverige. Dessvärre har Bretagne märkt av en nedåtgående trend i andelen veterinärer som väljer att jobba med lantbruksdjur.
Anledningen enligt det franska veterinärsyndikatet är att veterinärstationer för smådjur erbjuder regelbundna arbetstider, välutrustade labb och avancerade tekniska lösningar. Nästa generation lantbrukare har redan vänt sig till modern teknik och digitala lösningar för att säkerställa sin framtid - kommer detta även omfattas av veterinärvård?
Det har minst sagt varit en lyckad resa och Ellinor tar med sig många viktiga lärdomar hem till Sverige. Tack vare ett gediget arbete och upparbetade nätverk lyckades arrangörerna anordna relevanta, innehållsrika och rappa möten med beslutsfattare, företagare, lobbyister och politiker som brann för samma sak som Agricam - ett hållbart lantbruk för framtiden! Genom att inspireras av organisationer som Bretagne Development Innovation (BDI) och Bretagne Commerce International (BCI) kan fler internationella företag attraheras till att etablera sig i region Östergötland och därmed skapa flera lokala arbetsmöjligheter. - Det blir kanske svårt att introducera två timmars luncher och trerätters med mindfullness på menyn - men stoltheten för de lokala råvarorna och hantverket bär jag med mig tillbaka till den Östgötska myllan, avslutar Ellinor.