Mastit är den absolut vanligaste sjukdomen bland Sveriges mjölkkor och även den mest kostsamma eftersom den påverkar produktionen mycket. Det är dock inte bara synliga juverinflammationer som kostar ditt företag mycket pengar utan även höga celltal. Tidigare var ibland uppfattningen att en hög produktion och mycket djur omöjliggjorde en god juverhälsa på gården, men det finns numera många duktiga bönder och djurskötare som motbevisat detta.
Man brukar säga att det tar lika lång tid att sköta en sjuk ko som att sköta 40 friska. Det är därför ingen underdrift att säga att du har mycket att vinna på att fundera över hur mastit påverkar din gård och arbeta förebyggande med djurens hälsa.
När juvret blir infekterat av bakterier uppstår juverinflammation (mastit) om bakterierna är tillräckligt många och kons egen motståndskraft inte är på topp. Det vanligaste är att bakterierna infekterar juvret via spenkanalen. Inflammationen är kons svar på detta och alltså en försvarsreaktion på infektionen i juvervävnaden.
Orsaker till att mjölkkor blir smittade av bakterier och utvecklar mastit är många. Man brukar prata om olika riskfaktorer som ökar förekomsten av smittämnen på juver och spenar och sänker kons immunförsvar. Faktorer som spelar in är bland annat kons ålder, juverform, foderkvalitet, rengöringsrutiner, inhysning, stress, klimat samt rutiner och teknik för mjölkning. Risken för klinisk mastit är störst vid kalvning och sinläggning.
Det finns två olika typer av mastit – klinisk (synlig) och subklinisk (osynlig). Vid klinisk mastit kan man se flockor i mjölken, svullnad i juvret och ibland har kon även feber. Vid den subkliniska mastiten finns inga synliga symtom utan det syns med ett högt celltal. Båda två påverkar dock produktionen på sikt.
Läs "6 fällor att undvika för en god juverhälsa"
Juvret är onekligen ett viktigt och helt avgörande organ hos en mjölkko, därför får det kostsamma följder när det blir inflammerat. Här nedan har vi sammanställt vilka konsekvenser mastit får på både kort och lång sikt.
Mjölkorganet är ett extremt högpresterande och känsligt organ som ständigt är utsatt för risken att bli inflammerat. Att undvika mastit är därför inte något man gör en gång för alla utan det gäller att ha en plan för juverhälsan på gården. Vi har sammanställt en checklista över viktiga riskfaktorer i arbetet med juverhälsa som du kan ladda ner och arbeta med.