Nyheter

Gårdsanpassad utbildningsstrategi förenklar din digitala förändringsresa

Skriven av Agricam | 23 augusti 2024

Att förändra ett arbetssätt är en av de största utmaningarna som människor ställs inför, och detta gäller särskilt inom lantbruket, där tradition och erfarenhet ofta styr hur arbetet utförs. Jag möter ofta lantbrukare och veterinärer som känner sig osäkra och mentalt motståndskraftiga mot att införa nya, särskilt digitala, arbetsmetoder. Denna osäkerhet är förståelig, men samtidigt är det kritiskt att den digitala omställningen i lantbrukssektorn inte bara ses som ett nödvändigt ont utan som en verklig möjlighet att förbättra både arbetsmiljö och produktivitet. Här spelar i min mening en gårdsanpassad utbildning en central roll för att lyckas med sin digitala transformation. 

Nyckeln till en framgångsrik digital transformation inom lantbruket ligger i att utveckla och införa verktyg som faktiskt ersätter monotona och enformiga uppgifter. Om den digitala tekniken upplevs som en börda eller ett extra steg i arbetet, riskerar vi att skapa ett ännu större motstånd mot förändring. Därför är det av yttersta vikt att de digitala verktygen inte bara införs för teknikens skull, utan att de verkligen underlättar för verksamheten genom att förenkla arbetsprocesser, eliminera dubbelarbete och minska den administrativa bördan.

I mitt arbete börjar utbildningsprocessen redan vid första mötet med lantbrukaren och en grundläggande kartläggning av gårdens nuvarande arbetsprocesser ser ut idag. Jag tycker det är viktigt att involvera flera av gårdens anställda för att få en helhetsbild av vilka möjligheter som finns för att effektivisera arbetet. Det kan handla om att ta bort dubbelregistreringar eller förenkla rapporteringar, vilket i sin tur kan reduceras till ett enda knapptryck med rätt digitalt verktyg.

Utbildning med arbetslaget från Havdhem Mjölk

Det som inspirerar mig mest är när jag möter lantbrukare som är engagerade och som har koll på sina rutiner och vet vad som fungerar praktiskt för dem. Det gör vårt arbete 100 % lättare som teknikleverantörer.

Den bästa kunden är den som sätter krav på oss som leverantörer. Dessa lantbrukare vill inte bara utveckla sin egen verksamhet, utan också driva på den tekniska utvecklingen inom hela branschen. Tillsammans med vårt utvecklingsteam på Agricam arbetar vi ständigt för att göra våra system så användarvänliga som möjligt och för att göra resultaten och analyserna så lättolkade som möjligt, med lantbrukaren och veterinären som våra primära användare. På detta sätt hoppas vi kunna göra implementeringen av digitala lösningar till en lite mindre huvudvärk.

Nora med Livsmjölksappen

Det är också viktigt att lyfta fram den yngre generationen inom lantbruket så deras behov blir tillfredsställda på den moderna arbetsmarknaden. De har vuxit upp med mobiler, appar och teknik, och för dem är introduktionen av digitala lösningar ofta inga problem. Utmaningen ligger snarare i att ändra etablerade arbetssätt och rutiner för att säkerställa att datainsamlingen sker korrekt och att lagkrav uppfylls. Lantbruket är en av de branscher som har flest lagkrav och rapporteringsskyldigheter, och jag ser att Agricam har en viktig roll att spela för att göra detta så smidigt som möjligt för de som arbetar inom sektorn.

Ellinor, Finngarne Gård

Sammanfattningsvis är den digitala omställningen inom lantbruket inte bara en teknisk utmaning, utan också en beteendemässig. För att lyckas krävs det att de digitala verktygen verkligen tillför ett värde, att de minskar den administrativa bördan och att de upplevs som en hjälp snarare än ett hinder. Det är genom att lyssna på lantbrukarnas behov, utveckla användarvänliga lösningar och tillsammans driva branschen framåt som vi kan säkerställa att digitaliseringen blir en framgångssaga för hela lantbruket.

Ellinor Eineren, VD Agricam