Som ordspråket säger är det ju dumt att beklaga sig över en olycka som redan har inträffat, men det bästa vore väl ändå att göra alla förebyggande steg för att minimera risken att mjölken går till spillo? Villkorad läkemedelsanvändning - ViLA har sitt fokus på att jobba förebyggande och att alltid ligga steget före . För dig som ansluten ViLA-gård leder det till att det blir lättare att hålla produktionen intakt då du får friskare kor = mindre ”spilld” mjölk. Bra va?
Villkorad läkemedelsanvändning ger dig möjligheten att själv ha vissa mediciner hemma så att du snabbt kan sätta in behandling vid vissa sjukdomar. Mjölkprovet är taget och kon behandlad långt innan veterinären hade kunnat var på plats, helg som vardag. Veterinären kommer sedan istället på regelbundna besök och följer upp behandlade djur och undersöker och åtgärdar riskdjur. Efter detta finns tid och information nog för att ha ett riktat hälsoarbete, som ger resultat på gården.
Som Lantbrukare har du säkerligen hört talas om och uppmuntrats till att gå med i ViLA. Men vissa har kanske svårt att förstå varför, vilka fördelarna är och vilken nytta det faktiskt gör. Kanske har du redan bestämt dig att det inte är något för dig?
Valet är självklart ditt, men låt inte ovisshet grunda ditt beslut.
En viss oro fanns att antibiotikaanvändningen på gårdarna skulle öka i och med tillgången på medicin. Det har visat sig bli precis tvärt om. Med kunskap och noggrann uppföljning kommer insikten om vad som faktiskt fungerar att behandla med penicillin. Och när mer tid kan läggas på förebyggande arbete blir det färre akut sjuka djur att behandla.
Läs om hur Cilla på Färanäs Gård planerar att kombinera Bacticam med ViLA
Den stora vinsten - oavsett om du har en större eller mindre gård – är att du genom ViLA får bättre kontroll över djurhälsan och produktionen och kan minska sjukdomar efter en tids arbete.
ViLA är bra för alla som vill ta ett helhetsgrepp på hälsoläget i besättningen och arbeta aktivt för gladare och friskare kor och kalvar tillsammans med sin veterinär. Glöm heller inte att om man har kontroll på alla delar i vår kopyramid så ökar också avkastningen. Kontakta din veterinär och lyft frågan att ni vill börja med en ViLA-samverkan!
Vill du att Agricams strategiveterinärer ska åka ut till din gård och hålla i en ViLA-kurs för mjölkbesättningar? Kontakta oss för att boka eller om du önskar mer information.