Som ordspråket säger är det ju dumt att beklaga sig över en olycka som redan har inträffat, men det bästa vore väl ändå att göra alla förebyggande steg för att minimera risken att mjölken går till spillo? Villkorad läkemedelsanvändning - ViLA har sitt fokus på att jobba förebyggande och att alltid ligga steget före . För dig som ansluten ViLA-gård leder det till att det blir lättare att hålla produktionen intakt då du får friskare kor = mindre ”spilld” mjölk. Bra va?

Close-up på ko
 

Sätt in behandling på egen hand

Villkorad läkemedelsanvändning ger dig möjligheten att själv ha vissa mediciner hemma så att du snabbt kan sätta in behandling vid vissa sjukdomar. Mjölkprovet är taget och kon behandlad långt innan veterinären hade kunnat var på plats, helg som vardag. Veterinären kommer sedan istället på regelbundna besök och följer upp behandlade djur och undersöker och åtgärdar riskdjur. Efter detta finns tid och information nog för att ha ett riktat hälsoarbete, som ger resultat på gården.

”Villkorad läkemedelsanvändning är ingenting för mig”

Som Lantbrukare har du säkerligen hört talas om och uppmuntrats till att gå med i ViLA. Men vissa har kanske svårt att förstå varför, vilka fördelarna är och vilken nytta det faktiskt gör. Kanske har du redan bestämt dig att det inte är något för dig? 

Valet är självklart ditt, men låt inte ovisshet grunda ditt beslut. 

Fördelar med att vara ViLA-ansluten

  • Snabbt insatt behandling är bra för kon eller kalven då effekten blir bättre ju tidigare medicinen sätts in. Det gör även att kon snabbare kan komma tillbaka in i produktion och att kalven förlorar mindre i tillväxt.
  • Samtidigt som du har möjlighet till snabb behandling kan du också avvakta med behandling på kor som inte har tillräckligt allvarliga symtom eftersom du inte behöver anpassa dig till när din veterinär är på plats. Exempelvis kan du vänta med att sätta in penicillin på en ko med lite flock, hög juverhälsoklass och dålig prognos. På det viset minskar användningen av antibiotika och möjligheten att sätta in behandling utan att ringa ut veterinären en extra gång finns kvar om kons allmäntillstånd skulle försämras och kräva antibiotikabehandling.
  • Med regelbundna besök får du chansen att arbeta mer strategiskt och långsiktigt med djurhälsan. Du och din veterinär har ett nära samarbete och ni kan tillsammans lägga mer tid på att förebygga och hitta långsiktiga lösningar istället för att bara “släcka bränder”.
  • Det är roligt att utvecklas. ViLA-kursen ger dig ökad kunskap och när du själv sätter in och följer upp ökar förståelsen för sjukdomsförlopp men också känslan av kontroll.

Var med och bidra till minskad antibiotikaanvändning

En viss oro fanns att antibiotikaanvändningen på gårdarna skulle öka i och med tillgången på medicin. Det har visat sig bli precis tvärt om. Med kunskap och noggrann uppföljning kommer insikten om vad som faktiskt fungerar att behandla med penicillin. Och när mer tid kan läggas på förebyggande arbete blir det färre akut sjuka djur att behandla.

Läs om hur Cilla på Färanäs Gård planerar att kombinera Bacticam med ViLA

ViLA – något för alla?

Den stora vinsten - oavsett om du har en större eller mindre gård – är att du genom ViLA får bättre kontroll över djurhälsan och produktionen och kan minska sjukdomar efter en tids arbete.

ViLA är bra för alla som vill ta ett helhetsgrepp på hälsoläget i besättningen och arbeta aktivt för gladare och friskare kor och kalvar tillsammans med sin veterinär. Glöm heller inte att om man har kontroll på alla delar i vår kopyramid så ökar också avkastningen. Kontakta din veterinär och lyft frågan att ni vill börja med en ViLA-samverkan!

 
 
  
 

Vill du att Agricams strategiveterinärer ska åka ut till din gård och hålla i en ViLA-kurs för mjölkbesättningar? Kontakta oss för att boka eller om du önskar mer information.

You may also like

Utnyttjar du dina mastitprovsvar maximalt? Många gör inte det
Utnyttjar du dina mastitprovsvar maximalt? Många gör inte det
18 april, 2021

Det visar studentarbetet ”Bakteriologisk diagnostik som underlag för efterföljande åtgärder vid klinisk mastit hos nötkr...

Victor Stern - säljare som är van att jobba i lag
Victor Stern - säljare som är van att jobba i lag
11 oktober, 2021

Säljstyrkan på Agricam växer. Senaste tillskottet är Victor Stern, en före detta hockeylirare som nu lagt klubban på hyl...

Få koll på kornas näringsbalans och öka lönsamheten - skaffa KetosKoll
Få koll på kornas näringsbalans och öka lönsamheten - skaffa KetosKoll
7 september, 2020

Visste du att det finns många fördelar med att hålla koll på näringsbalansen hos dina kor? Det gör faktiskt större skill...