Fungerar inte rengöringen på kamerahusen? Hur ska vi utveckla en produkt vidare? Vad behöver vi skaffa inför en installation på en gård? Martin Johansson är Agricams tekniska klister som sitter inne på lösningarna till de flesta problem vi stöter på. Tekniskt klister är Martins inofficiella titel, hans officiella är Teknikchef. Vi har ställt några frågor till honom för att du ska få lära känna honom lite mer!

Martin Johansson teknikchef på Agricam
 

Hej Martin! Du har jobbat ett tag på Agricam, berätta lite om hur det har varit.

- Jag började på Agricam för ungefär 2,5 år sedan som mjukvaruutvecklare. På den tiden var vi bara 2,5 personer på företaget, jag, Ellinor (grundare och VD) och två till medarbetare på 10-20%. Men mycket har hänt sen dess och i takt med att företaget har utvecklats har också mitt ansvar utvecklats. Idag leder jag teknikutvecklingen och har ett huvudansvar över support och drift. Det var ganska nyligen jag axlade rollen som teknikchef, och kommer få mer och mer ansvar framöver. Bland annat en del personalansvar som är nytt för mig.

- Jag har också utvecklats mycket på det personliga planet under min tid här. Jag har blivit en helt annan människa! Förut var jag till exempel inte bekväm med att ringa andra, men det har jag blivit bekväm med. Det är tacksamt att ha så snälla kunder att ringa till.

Så fint att höra! Vad skulle du säga är det bästa med att jobba på Agricam?

- Variationen och det tvärvetenskapliga! Just att kombinera teknik med mjuka värden och att bidra till att något blir bättre. Sen har jag också fantastiska kollegor!

Du har ju jobbat med något helt annat tidigare, vill du berätta lite om det?

- Jag har gjort handgjorda praliner i en liten lokal butik. Det var en liten verksamhet där man får vara med och göra allt. Stå och vara säljare till att producera och hitta på nya smaker till att städa lokalen. Det var kul!

Om du skulle tipsa om en chokladpralin, vad skulle det bli då?

- Valencia-pralin! Tänk dig brända mandlar blandat med mjölkchoklad. Den tar ett tag att göra, men den är himla god!

Varför ville du bli just utvecklare och arbeta med teknikutveckling?

- Jag tycker om problemlösning i alla dess former, att lösa nya unika problem. Hitta på lösningar! Det är det som är det drivande.

Inte så konstigt att du är en jäkel på att lösa problem alltså! Något helt annat - du har en talang som inte många vet om, du spelar klassiskt piano?

- Ja precis. Jag spelade när jag var liten, men inte lika ofta längre, nu blir det några gånger om året.

Vad är ditt favoritstycke?

- Für Elise. Här kan du lyssna på det!

Du har en hund, Riley, som vi kollegor fått höra lite berättelser om. Bland annat att han anklagar dig för att det regnar?

- Haha, ja när det regnar ute och vi ska ta en promenad tar jag fram paraplyet, som man ju gör. Då tror Riley att det regnar för att jag tar paraplyet med mig, inte att jag tar paraplyet för att det regnar. Då brukar han titta lite surt på mig, som att han tänker ”Varför ska du göra så att det regnar…”.

 
Riley, dvärgpischer
Riley, dvärgpinscher på 11 år.
 

Förutom att hänga med Riley, vad gillar du att göra på fritiden?

- Jag gillar att spela Magic: the Gathering, ett strategi-spel med samlarkort. Vi brukar ses varje fredag och spela en liten turnering, Friday Night Magic. Ibland åker jag på större turneringar också. Sen gillar jag också att umgås med min sambo och att bara vara hemma.

Det låter inte helt fel det! Om det är du som väljer musik hemma, vad blir det då?

Då blir det instrumentell musik, gärna klassiskt. Jag lyssnar en del på metal också.

En sista fråga, har du någon förebild att tipsa om?

- Jag har alltid tänkt att jag aldrig haft en förebild, det är något som bara andra har haft. Men sen insåg jag plötsligt att jag också har en! Luis Scott-Vargas heter han, en proffsspelare inom Magic: the Gathering, som pratar mycket om hur man prioriterar och värdesätter saker. Kort sagt har han en vettig syn på livet. Det ser jag upp till honom för.

You may also like

Den problemlösande systemutvecklaren som hittat tillbaka till sina rötter
Den problemlösande systemutvecklaren som hittat tillbaka till sina rötter
20 maj, 2020

Som uppväxt på landet känner vår nya systemutvecklare Fredrik att han hamnat helt rätt här på Agricam. Den tidigare lant...

Hur får vi in unga i lantbruket?
Hur får vi in unga i lantbruket?
29 augusti, 2022

Elisabeth Hidén - Agronom & Ordförande i LRF Ungdom. Den 1 januari 2023 kommer Elisabeth tillsammans med sin man Per...

När och hur påverkar värmen dina kor?
När och hur påverkar värmen dina kor?
30 september, 2021

Lena-Mari Tamminen är veterinär och forskare i epidemiologi på SLU. Hon arbetar med ett forskningsprojekt som har unders...